NE MUMS GROZĪT

wedding

Jūdu kāzas, Jozef ISRAËLS, 1903, Rijksmuseum, Amsterdam, © Web Gallery of Art

Kādi jautā: “Kā tad Mozus ir vēlējis dot šķiršanās rakstu un šķirties?” (Mt. 19:7) Kristus atbild: “Mozus jums atļāva šķirties no savām sievām jūsu cietsirdības dēļ. Tomēr tā rīkoties nav labi, bet tā kā jūs esat tik ļauni un stūrgalvīgi cilvēki, labāk jums to pieļaut, lai jūs nepastrādātu kaut ko ļaunāku, kaitinot un iznīcinot viens otru vai dzīvojot nemitīgā ienaidā un nesaskaņās.”

Tāpat arī mūsdienās, ja to laicīgā vara pieļauj, zināmiem stūrgalvīgiem, ietiepīgiem ļaudīm, kas nav spējīgi uz iecietību un pavisam nav derīgi laulības dzīvei, tiem būtu jāļauj saņemt laulības šķiršanu. Tā kā šie cilvēki ir tiešām tik ļauni, tad nekā citādi viņus nevar savaldīt. Nereti tāda lieta ir jāpiecieš, lai novērstu kaut ko vēl ļaunāku, pat arī ja tā lieta nav nekāda labā.

Tad nu ir skaidrs. Tiem, kas grib būt kristieši, nav jāšķiras, bet gan katram ir jāpatur sava laulātā draudzene, jāpacieš un jāpanes labais un ļaunais kopā ar viņu, pat arī ja viņai piemistu savas dīvainības, vainas un trūkumi. Ja viņš tomēr šķiras, tad lai paliek neprecējies.

Mēs neesam tiesīgi padarīt laulības par pilnīgi brīvu lietu, it kā mēs varētu rīkoties, kā mums tīk, to izmainīt un pārgrozīt. Bet ir tā, kā saka Kristus: “Ko Dievs ir savienojis, to cilvēkam nebūs šķirt”. (Mt. 19:6)

Luters

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.