SAULE UN LIETUS

 

16landsc

Ainava ar varavīksni, Peter Paul RUBENS, 1638, Wallace Collection, London, © Web Gallery of Art

Kaut arī Dievs gādā, rada un uztur visu ar saules palīdzību, tomēr mums ir vajadzīgs arī lietus. Ja visu laiku spīdētu tikai saule, tad viss beigu beigās izžūtu un novīstu karstuma dēļ un nevarētu izaugt labība un pārtika ne cilvēkiem, ne dzīvniekiem.

Tādēļ Viņam tas ir jāizlīdzina ar lietu, lai to visu atdzīvinātu un saglabātu tajā mitrumu un spēku. šajos abos ir iekļautas četras lietas, kas pieder dzīvībai, proti – aukstums un siltums, sausums un mitrums. Šajos pāros ir jābūt abām daļām. Ja būtu tikai aukstums vai arī tikai karstums, tad nebūtu dzīvības.

Saule dod divas sastāvdaļas – karstumu un sausumu, savukārt lietus – aukstumu un mitrumu. Tā Dievs katru dienu dod ķermenim dzīvību un visu, kas nepieciešams, dod visai pasaulei – kā Saviem draugiem, tā ienaidniekiem.

Patiesi, vislielākās lietus gāzes Viņš sūta tuksnesī, biezoknī vai okeānā, kur tas ir pilnīgi veltīgi, tomēr tikai vāju lietutiņu Viņš sūta tur, kur mājo dievbijīgi ļaudis. Un vislabākās valstis, zemes, tautas, labumu un līdzekļus Viņš dod visļaunākajiem neliešiem, bet dievbijīgajiem tik tikko pietiek maizes.

Luters

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.