BĪBELĒ MINĒTS PUTNS

10stork

Stārķis, Albrecht DÜRER, 1515, Musée d’Ixelles, Brussels, © Web Gallery of Art

Ornitologi par 2004. gada nacionālo putnu atzina stārķi.. Putns, kas pieminēts jau Bībelē… Kur putni taisa savas ligzdas, kur stārķi dzīvo ciprešu galotņu zaros (Ps.104 – 17)

Visā pasaulē dzīvo ap 8500 putnu sugu – tā tad uz katru planētas iedzīvotāju aptuveni 25. Bet stārķu sugas pasaulē – 18, Latvijā divas no tām: baltais stārķis un melnais stārķis.

Daudzās Eiropas valstīs, kā Beļģijā, Šveicē, Norvēģijā, Zviedrijā un Somijā mums tik pazīstamie garkājainie stārķi jau gandrīz pilnīgi izzuduši. Lai gan par tiem putniem visos laikos daudzu gadsimtu gaitā rūpējušies cilvēki. Ne velti Latviju pat dēvē par stārķu zemi.

Senajā Ēģiptē un Izraēlā šie putni bija neaizkarami. Tos cienīja un aizsargāja pat musulmaņu zemes, jo tie esot veikuši svētceļojumu uz Meku. Stārķus nemedīja arī Āzijas un Āfrikas valstīs, bet gan centās piesaistīt savu dzīves vietu tuvumā.

Uzskatīja, ka stārķis atnesot svētību un tie esot svēti radījumi. Šiem putniem piedēvēja dažādas cildinošas īpašības – taisnīgums, izpalīdzība, uzticība.

Novērots, ka stārķi ceļā uz savām ziemošanas vietām palīdzot mazajiem putniņiem, tālajā un grūtajā ceļā, tos nesot uz muguras. Bet vai tas mīts vai īstenība?

Latvijā stārķi pieminēti tikai 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā. Folklorā, pasakās, dziesmās, teikās un dainās minēti dažādi dzīvnieki, bet par stārķiem – ne sevišķi daudz.

Putnam bijuši arī citi nosaukumi – svētelis, svētais putns, bet Lietuvas tuvumā minēts kā gandrs.

Ar šiem padebešu saimniekiem saistās arī daudzi ticējumi, piemēram, ja mājā nomirst saimnieks, stārķis vairs neatgriežas vecajā mājvietā. Uzskata, ka šiem putni sargā māju no ugunsgrēka un zibens, kā arī gādā par laimi un bagātību.

Kur dzīvo baltie stārķi?

Tie ligzdo lielākajā daļā Eiropas, arī nedaudz Vidusāzijas rietumos un centrā, Āfrikā, Mazāzijā, Aizkaukāzā. Armēnijā un Marokā stārķu ligzdas atrastas pat līdz 2,5 kilometru augstumā.

Tagad Vācijā, Austrijā Šveicē, Zviedrijā ierīko speciālas stārķu fermas.

Latvijā svēteļi sastopami visur, bet visvairāk tie ligzdo Kuldīgas, Liepājas un Limbažu rajonā. Daudz ligzdu ir arī Aizkraukles, Dobeles, Tukuma un Ogres rajonā, apmēram 50 – 60 ligzdas uz 100 kvadrātkilometriem.

Putni ligzdo arī kolonijās, vislielākā sastopama Valmieras rajonā Matīšu pagastā, arī Ogres rajona Mazozolu pagastā.

Baltie stārķi rudenī caur Lietuvu, Poliju, Ukrainu, Rumāniju, Bulgāriju, Turciju, Sīriju, Izraēlu un Jordāniju lido uz Ēģipti vai Āfriku, kur tie pavada ziemu un pavasarī atkal atgriežas pie mums.

Šogad stārķiem pētnieki rūpīgi sekos visā Eiropā, jo notiks to uzskaite. Tas ir Eiropas mēroga pasākums, kurā iespējams piedalīties ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Otra suga, kas sastopama pie mums, ir melnais stārķis, dažkārt to dēvē arī par gandru. Melnajam stārķim ir daudz ienaidnieku, tāpēc tas cenšas izvairīties kontaktēties ar cilvēkiem.

1993. gadā Ķemeros notika 1.starptautiskā melno stārķu izpētei un aizsardzībai veltīts simpozijs.

Pēc ornitologu atzinuma Latvijā sastopami aptuveni 10 procentu no visas pasaules gandriem.

Šiem stārķiem nepieciešams vecs, mitrs mežs ar lieliem kokiem ligzdas veidošanai.

Lai arī turpmāk Latvija būtu stārķu zeme!

B. Lielmeža

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.