JULIĀNA INTERPRETĀCIJA

JulianusII-antioch(360-363)-CNG

Imperators Juliāns (361-363)

Šeit mums jābūt uzmanīgiem, lai neļautu blēžiem un neliešiem  ļaunprātīgi izmantot kristīgo mācību un sacīt: “Kristiešiem ir jāpanes pilnīgi viss. Tāpēc drīkst piesavināties viņu īpašumus, tos apzagt un aplaupīt. Kristietim ir pienākums atstāt  durvis vaļā  visiem saviem īpašumiem, dāvināt un aizdot nekaunīgam nelietim tik, cik vien tas vēlas, parādu neprasot atpakaļ.”

Tādā veidā nožēlojamais atkritējs imperators Juliāns izsmēja šo Svēto Rakstu tekstu. (Imperators Juliāns (361-363) pameta kristīgo baznīcu un centās atdzīvināt pagānismu; viņš sacerēja virkni satīrisku sacerējumu, kas bija vērsti pret kristīgo ticību.) Viņš atņēma kristiešiem, ko vien vēlējies, sacīdams, ka vēlējās tiem maksāt viņu pašu naudā.

– Nē, mans dārgais draugs, tu esi pārpratis. Protams, ir taisnība, ka kristiešiem ir jābūt gataviem panest jebko. Bet, kad tu nāc tiesneša priekšā vai esi kritis soģa rokās, tad tik raugi un redzi, kas tev būtu jāpacieš no viņa!

Kristiešiem ir jābūt gataviem panest visu, ko tu un ikviens cits var kādam no viņiem nodarīt, taču kristietim nav pienākuma ļaut taviem untumiem vaļu, ja viņš spēj tiem pretoties, apelējot pie likuma un meklējot palīdzību pie valdības. Kaut arī valdība var atteikties viņu aizstāvēt un pat pati būt vainojama šai netaisnībā, kristietim nav pienākums ciest klusu un pieļaut šādas izrīcības.

Luters

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.